Home » Haakpatronen » Gratis patronen

Gratis haakpatronen

Deze pagina wordt niet meer bijgewerkt. Voor de actuele voorraad en nieuwe artikelen kijk op de nieuwe site: www.sturdyandsweet.jouwweb.nl en/of like www.facebook.com/sturdyandsweet


Haakpatroon Dromenvanger

 

Hieronder volgt een gratis patroon van de dromenvanger.

 

Dit patroon mag niet zonder toestemming elders worden gepubliceerd en niet worden verkocht. Een haakwerk wat gemaakt is aan de hand van dit patroon mag gewoon verkocht worden, wel graag met de link naar het patroon erbij:

www.giftsmadebyme.jouwweb.nl/haakpatronen

 

Haakpatroon Dromenvanger

 

Benodigdheden:

 • 1 bol garen voor haaknaald 2 of 3
 • Ring (verkrijgbaar bij hobbywinkel)
 • Haaknaald 2 of 2,5
 • Stopnaald
 • Schaar

 

Gebruikte afkortingen:

 • l = losse
 • v = vaste
 • hv = halve vaste
 • st = stokje

 

Uitleg patroon:

 • Het stukje wat beschreven staat tussen de <…> is het stukje wat je gaat herhalen. Het aantal herhalingen staat beschreven.
 • Voor het haken van een magische ring zijn diverse filmpjes te vinden via Google met de zoekterm ‘magische ring’ of ‘magic loop’.

 

Dit patroon is gratis verkrijgbaar via:

Haakpatroon:

 1. Haak een magische ring, start met 3 l (= eerste stokje) en een extra l. Haak daarna nog 11 keer <een st en een l>, zodat je in totaal 12 stokjes met daartussen steeds 1 losse hebt. Sluit je cirkel met een hv.
 2. Ga met 1 hv naar de eerste l van de vorige toer. Om de l haak je een v. <Haak 4 l, 1 v op de volgende l> Dit herhaal je 11 keer, totdat je helemaal rond bent en in totaal 12 boogjes hebt. Zet je laatste boogje vast met een hv in het begin van je eerste boogje.
 3. Ga met 2 hv naar de helft van het eerste boogje van de vorige toer. Vanuit daar haak je <5 l, 1 v op het midden van het volgende boogje> Dit herhaal je 11 keer, totdat je helemaal rond bent en in totaal 12 boogjes hebt. Zet je laatste boogje vast met een hv in het begin van je eerste boogje.

 

Herhaal deze toeren, maar verleng iedere toer je lossenboogje met 1 losse. Toer 4 heeft dus boogjes van 6 lossen, toer 5 heeft boogjes van 7 lossen, etc.

 

Begin je toer met hv tot de helft (naar beneden afgerond) van het aantal lossen van het boogje, zodat je in het midden van het boogje kunt starten met de volgende toer.

Haak door totdat je het haakwerk strak op je ring kunt spannen. Werk je draad weg en knip hem af.

Vastzetten:

Neem een lange draad van minimaal 1,5 keer de omtrek van je ring. Knoop 1 eindje vast een je ring.

Haal de draad door één van de buitenste boogjes van je haakwerk. Draai de draad een keer extra om de ring en het boogje.

Verdeel de ring in 12 stukken en ga naar je volgende punt. Draai de draad weer om de ring, haal hem door het 2e boogje van de haakwerk en draai hem nog een keer extra om de ring en je boogje. Herhaal dit totdat je rond bent.

 

Je zult merken dat het laatste stuk lastig gaat en je hem echt moet opspannen. Als hij lubbert, dan heb je een toer teveel gehaakt, deze kun je makkelijk uittrekken en hem opnieuw opspannen.

 

Als je terug bij je beginpunt bent, dan trek je de draad zo strak, dat overal de lussen van je haakwerk tegen de ring aan komen. Knoop je eindje vast een het draadje van het begin en maak hiervan een ophanglusje. De knoop kun je verbergen door er een kraaltje overheen te schuiven.

 

Daarna kun hem versieren met lintjes, draadjes, kralen, bedels, veren, etc.